Grupp: Huvudforum

Lite tankar om framtiden

0
Ogilla!
14
Gilla!
2013-07-03 23:09:01

2008. Pang. Lehman. Lehman blev det stora slaktfåret ihop med ton av mindre banker.

Vad hade hänt. Subprimelånen bar skulden. Vaddå sa 99 % av världens befolkning. Vad är det. Lån till sådana som inte eg skulle ta ett lån osv.. o som sedan nyttjat detta för konsumtion osv..

De månader när skräcken rådde och allt stannade av följdes av horder av politiker som jobbade frenetiskt i tv och med sina egna tankar. Centralbankerna fick en nyckelroll i lösningen. FED tryckte ton av dollar till nödlidande inom USA, aig, bilindustri, finansektor, funny shit och freddy pope osv.. De som man bedömde vara to big to fall fick heroinet rakt i balansräkningen så att säga. Man tryckte även åt EU där så behövdes. Man mosade på och skrev avtal på thin air stålarna.

Parallellt fick behövande stater sin dos. Det var bråttom då de hade uppdraget och rädda sina intressen i att ha banker och finansinstut i folkets service. Likaså här fick alla de pengar som behövdes för att inte behöva hissa ned flaggan på halv stång. Papper skrevs på dessa räddningspengar man tidigare aldrig lärt känna.

QE och POMO kom som nya begrepp. Oj. Vadan är detta. Nu vet vi mer om stödprogramen och sen kan man tolka detta fram o tillbaka. Jag ser det i slutändan som ny pengar som står i vänthallen. Det räckte inte med QE 1 utan 2 blev till. Även 3 o sen ändrade man namn och börja prata om annat. Skulle bli lite pinsamt och sätta en 4a i och med att prispallen går till 3 utvalda.Istället sade man sig ändra kurs och göra något mer sofistikerat. Nämligen riktade åtgärder i form av obligationsköp till mer exakta delar av ekonomin. Lite för att se om man kunde sätta fjutt på inflationsbrasan. Detta var medicinen. I USA till boendet som man vill blåsa upp o inom EU mer rädda sitt bygge. Problemen har mognat i och med att flödandet fått några år på nacken. Som en fet person som hela tiden lovar börjar träna, men skjuter på det. Fettet och svetten ökar dock i vardagen trots ett leende när grannkärringen seglar förbi.

Detta var det enda man kunde göra enligt etablissemanget. Alternativet hade folket ändå inte förstått och det skulle vara rejält . Varför delge och blanda in vanligt folk i sådant de ändå inte förstod.

Etablissemanget (den ekonomiska eliten/räddningspatrullen) hade läst samma skolböcker och de kliade varandras ryggar och nöp varandra i arslet från o till. Övriga förstod inte och skulle bara tas om hand om. Gamla stofiler hade ju till och med fått nobelpris i detta så kattskit kan inte dessa tankar vara orerade man. I modellerna hade man utelämnat privat skulder, men vaddå. Rom byggdes inte på en natt.

De fattar ändå inte. Depression, arbetslöshet, misär. Kanske krig. Vi har inget val. Vi måste rädda väst. Vi gör det enda rätta. Tar Cloetta. Skämt o sido. Gör pengar.

Nu har de gått ca 5 år och problemen finns kvar, men i förändrad form. Pga av EU har vi favoriter i repris i form av Grekland och Portugal. Cypern har tillkommit osv.. De som var med i början av krisen repar sig sakta på det heroin de fick.

USA sin vana trogen vet och gör bäst. De spelar ju maktspelet från att de vaknar till att lampan släcks. EU gör fel. Det är för många kockar vid spisen. De lyssnar inte på oss som vet. Peka finger och nedvärdera. Till viss del har de rätt, men till stor del har de fel. De har fått uppdraget och styra västs penningpolitik i stora drag och helt naturligt utbröt finanssjukdomen där först. Logiskt. Deras enorma talang att laborera med derivat och utnyttja fiatsystemet slog tillbaka. Kapitalismens högborg. De hade tappat sitt uppdrag och gick till attack mot utomstående. Inkompetensens signum.

USA har idag ca 90 miljoner som ligger utanför en produktiv och meningsfull roll i sitt samhälle. Visst. En del av dessa hankar sig fram på svartjobb och bidrag, men såsom samhällsproblem betraktat är det en katastrof. Vissa försöker även bli handikappade. Ett sätt att överleva. Moraliseringar känns onödigt.

Lösningen som togs 2008 ligger kvar i stort sett även om man haft möten för ca 110 miljarder skattekronor. Visst ändras hammarslagen och visst har man reaktionstid, men man vet hur man skall lösa det. Man gör mer pengar.

Samtidigt arbetar man ansvarsfullt inom EU med att försöka lösa budgetbiten men resultatet är brokigt. Grekland kommer alltid behöva mer stöd så länge man har ryggsäcken med sten i. En femåring förstår detta. I USA gör man det på sitt sätt. Dock utan någon som helst reflektion. Man har ju svaret. Man skall gasa sig ur detta. Man har tokgasat i fem år och FED cheferna framstår som gycklare på Kiviks marknad när beskriver verkligheten. Redan nu har man intecknat en väsentlig del av pensionsavsättningarna i väntan på sitt gamla jag. En åldrande befolkning läggs då till viss del till de 90 miljoner som glatt tjoar framför kattmatskålen. Budgeten skall vi inte tala om och lånetaksdiskussionen blev lite för tjatig o fånig. Inte konstigt efter att ha sett USA direktsända lånetaksdiskussionen. Såg ut som direktsändning från ett dagis.

Ekonomiska mått håller de stora massan ekonomisk intresserade och man ordar om deras innebörd och framtida påverkan. I botten kan man alltid göra mer pengar såsom man även gör varje sekund. Man tror och låter fiatsystemet göra sitt. Man kompletterar med låg ränta och riktade stöd. Man hoppas att dessa tre till tiodubblade balansräkningarna skall passera obemärkt och att ekonomierna skall hitta tillbaka till sitt rätta jag.

Per idag. Även om en stor del av de yngre genarationerna i väst inte får någon samhällsroll, folk slås ut, värden på de äldres surt förvarade tillgångar skall bevaras, kommande större äldre befolkningsgrupper ökar så anser politiker och centralbanker att ekonomierna kommer stärkas. Helt klar liksom. Nu tar man sikte på 2014. Man ändrar texten men låter räntor och tankar från 2008 gälla. Med andra ord och med ny färg. Således har man sedan 2008 i stort sätt kört copy paste på sina offentliga uttalandena. Givetvis skall man se framåt, men försvinnande liten andel av den sk eliten berättar annat än om den satan fest som kommer nästa kvartal.

Gott folk. Åsnan som skall dra festen blir tröttare och tröttare, I och för sig kan man ge femdubbel dos herion och låta den springa in framtiden. En förlösande inflation ser jag som gåva i allt detta.

0
Ogilla!
14
Gilla!
2013-07-04 12:02:17

Väldigt bra skrivet och beskrivet. Läste det senast i går kväll och idag ett par ggr.

Det största problemet idag är faktiskt Europa. Ungdomarna är en förlorad generation. Har USA lastbilschaufförer som i Sverige som köp på vägarna för 40 kr/tim? Då skulle Teamster totalblockera hela USA. T.o.m. Polska byggkillar har svårt för jobb och får inte jobba för 100 kr/tim. Bulgarer, Uzbeker jobbar för 50 kr. De är anställda i Irland lönen kommer från Polen och ingen skatt till Sverige. Sverige satsar på infrastruktur projekt men underleverantörerna är inte svenskar.

Hela EU är ett skämt, EMU är ännu värre. Man försöker att bortförklara det med att länderna är misskötta. Oops! -Så pass många länder på en gång!

Såg på ett försättsblad om gräsklippare från Rusta för 299kr. Det var vad en Nokialaddare kostade för 1 år sedan. Vad ska vi tillverka och leva av.

USA har förmånen av att ha 75% av sin BNP i inhemsk produktion. Sverige har 70% av BNP i exportindustrin.

Så har vi en sådan person som Ingves som håller den svenska räntenivån på så hög nivå att svenska pappersbruk p.g.a. kronkursen inte kan återinvestera eller sälja sina produkter p.g.a. hög kronkurs.

Ingves är rädd för inhemsk bostadsbubbla. -Vad är det i jämförelse med att företag i brukssamhällen läggs och företagen slimmar sina kostnader till den grad att anställda inte behövs.

Ingves har i princip gjort alla kardinalfel som någonsin kan göras. Det är en gåta att han inte fått sparken. Senast igår på P1 så nämnde han det att sverige går mot sommar och nästa sommar skulle det vara högsommar. -Vilken tomte!

-Ingves verkar helt enkelt vara vid sina sinnes fulla bruk.

Så Alright, du har så rätt! -Ge fan i att bekämpa inflationsmål med räntepolitik, många blir arbetslösa sunda företag slår igen och skatteintäkterna minskar. Sociala klyftorna ökar och bidragskarusellen är igång och ingen får något i plånboken

0
Ogilla!
6
Gilla!
2013-07-04 12:20:32

#0. Alright. Glömde nämna... Gillar ditt skrift/bildspråk.

Fler inlägg i den dimensionen med fundamentala analyser, både omvärlds förutsättningar, Europa förutsättningar och inhemskt ställningstagande är guld värt.

Kolla t.ex. nedan denna Ekonomiska Statistik med även vissa externa bedömningar. Man får otrolig info. även om omvärldesförhållanden som man aldrig får sig presenterad annars.

Sedan kan folk sitta och häcka i sina aktier men utan helhetsbild är man körd.

http://www.scb.se/Grupp/Teman/Sveriges_Ekonomi/_Dokument/Sverigesekonomikv113.pdf

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-07-04 13:58:40

Hej. Tack för återkopplingen o de uppmuntande orden om inlägget. Du tillför även med de fråger du tar upp. Ja räntan ihop med tryckpress är verkligen bara en väg in i ett större problem. Dock kan de inte verka så om man har jobb o är frisk. Läckan i båten ökar dock trots att vi sitter på akterdäck med bira o sjunger.

Jag skall läsa din länk i kväll. Ha en bra dag.

0
Ogilla!
7
Gilla!
2013-07-04 14:54:07

Häpp, vilka skribenter vi har här på sajten, får i all min anspråklöshet applådera både Alright ... och pl2002!

0
Ogilla!
6
Gilla!
2013-07-04 17:48:25

Bra att du applåderar rune. -Det är precis den typen av inlägg som ger något.

Skapandet av världsbild och svepande av lite större horisonter.

Det är de större svepande analyserna som ger bättre insikt i om det är värt att investera i något eller att ligga utanför.

För det är alltid en diskontering av framtiden.

Ser man till analyser i insatsvaror i utvecklade tekniska produkter, bulkvaror för tung industri, tjänstesektor eller detaljhandel. Så går det att bedöma framtidsutsikter.

Tror inte att det är många som greppar det i sitt sammanhand.

I nuläget är en högkonjunktur i aktiesammanhang. Då flockas alla förhoppningsföretag i kluster och skapa sina egna kuvös. Allt i från biometri och medicin till dataföretag.

Företagen har oerhörda möjligheter att skapa sig sina egna visioner genom nyemissioner. Den dagen när pengarna är borta från marknaden, vilket i facit i hand är var tionde år, så är bolagen på pappret värdelösa.

Att segmentera bolag i det stadiet och överlevnadsform är enbart att se till eventuell framtida intjäningsförmåga. För den dagen det inte finns pengar att tillgå från marknaden i förhoppningsföretagen så självdör dom eller nyemitterar till extremt låga nivåer.

Det är därför jag inte alltid köpt koncepten och varit antagonist mot extremt påhejade företags-klackar.

Oavsett finns det mycket annat att ta in sig i trender om man söker sig utanför forumet som detta.

Aktieguiden har duktiga trendkillar, men i grunden oviktig för egna slutsatser beträffande bolag. Mest för att det spammas för mycket.

0
Ogilla!
3
Gilla!
2013-07-04 20:25:46

Exakt pl2002. Jag vet att vi tillsammans är vassare än än de som stora massan tror är vassast. Vi har tillsamman ton av studier och analystimmar bakom oss. Helheten pumpas sönder med utrop av egoism, egenintressen, lögner och övertolkningar i detta ekonomiska läget. Att tänka kommer primeras idag eller imorgon.

Dock kan man inte som människa önska en annan o oss misär. Då skulle de vara illa. Ha en bra kväll.

0
Ogilla!
8
Gilla!
2013-07-04 21:39:12

Rätt Alright.

När den meningslösa menigheten ser sig som mästare för att deras aktie gått upp x-antal%. Så är man kung på tronen.

Utan att veta att SEB, Ericsson och en mängd andra storföretag varit konkursmässiga och tiggt om pengar på nivåer 0kr/aktie när marknaden är uttömd på pengar. Då kommer verkligheten ikapp och man inser man nog inte var den mästare man trodde sig vara.

Börsyra går i cykler. Det gäller bara att veta när man ska dra sig ur. De tio-tusentals timmar jag ägnat mig åt analyser, hade förberedande doktorand i extern redovisning plus sysslat med fundamental analys i över 35 år. Så kommer det fjunungar och kallar mig för tokig, idiot, att jag går andras ärenden, dissare utan kunskap etc.

Problemet är att det inte går att argumentera på den nivån. Därför att det finns ändå INGENTING som fastnar.

Upp till toppen
Kommentera

 

Tjäna mer pengar på dina aktieaffärer

Bli medlem på Aktieguiden gratis på 30 sekunder.

Som medlem på Aktieguiden kan du:

  • Läsa träffsäkra tips och analyser från duktiga traders
  • Ställa frågor till och chatta med aktieproffs
  • Få gratis tillgång till en över miljon inlägg aktiehandel
  • Skapa egna privata forumgrupper

För att få delta i diskussionerna på Aktieguiden krävs att du verifierar ditt mobilnummer. Läs gärna mer om varför verifiering behövs.

 

Redan medlem? Klicka här för att logga in.